Subvencije za samozapošlјavanje i zapošljavanje teže zapošljivih lica

SMEDEREVO, 23. jul 2024 – Grad Smederevo i Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Smederevo raspisali su danas javne pozive za ovu godinu. Pozivi su za subvencije za samozapošljavanje i za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iiimaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnosna teritoriji grada Smedereva

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Javni poziv je otvoren 23. jula 2024, a poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 30. avgust 2024. godine

Kategorije teže zapošljivih na koje se ova subvencija odnosi su: mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, lica bez završenog srednjeg obrazovanja ili koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, stariji od 5 0godina. Romi i Romkinje, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći;, lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci, a posebno lica na evidenciji duže od 24 meseca, žrtve porodičnog nasilja, žene i mladi do 30 godina.

Pre uključivanja u ovu meru Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice.

Visina  ove subvencije je 230.000 dinara po licu, odnosno 276.000 dinara za osobe sa invaliditetom i lica koja su na evidenciji nezaposlenih duže od 24 meseca,.

Ovaj javni poziv je otvoren od dana objavljivanja, 23. jula 2024. godine, do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31. oktobra 2024. godine.

Uslove ostale detalje oba javna poziva možete da pogledate na zvaničnoj Internet prezentaciji Grada Smedereva smederevo.ls,gov.rs.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!